Wydarzenia

Od 27 Sierpnia 2017 | Godzina: 12:00 Do 27 Sierpnia 2017 | Godzina: 19:00 | Miejsce: Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku
Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior
Data: 27-08-2017 - 27-08-2017 | Godzina: 12:00
Miejsce: Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku
Organizator: Ełckie Stowarzyszenie Ekologiczne i Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku
Bilety: bezpłatnie
plakat frutti di lago 2017.jpg

Centrum Edukacji Ekologicznej wraz z Ełckim Stowarzyszeniem Ekologicznym serdecznie zapraszają na festyn kulinarny "Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior", który odbędzie się w ogrodzie CEE. Gościć będziemy kucharza Wojciecha Charewicza i aktora - Andrzeja Grabarczyka, znanego m.in. z roli Jerzego w serialu "Klan". Kucharz opowie o wartościach odżywczych i zdrowotnych ryb słodkowodnych, oraz o tym jak w kuchni postępować z rybami, żeby ich mięso nie traciło na wartości. Przybliży zasady właściwego odżywiania dzieci, młodzieży, osób dorosłych oraz osób w podeszłym wieku, zwracając uwagę na różne potrzeby organizmu ludzkiego w różnych okresach życia. Równolegle z wystąpieniem odbędzie się pokaz kulinarny, podczas którego kucharz wspólnie z p. Grabarczykiem przygotowywać będą stynkę - główny bohater tegorocznego pokazu. Stynka w tradycji mazurskiej i w domach mazurskich rybaków jest bardzo ważną rybą. Rozpoznawalna jest w regionie ełckim, augustowskim i w rejonie Wielkich Jezior Mazurskich. Częścią finalną będzie przygotowanie na ognisku mazurskiej zupy rybnej ze stynki.

Program festynu:
 
12:00 - 16:30    Rajd rowerowy - plener fotograficzny
15:00 - 16:30    Marsz Nordic Walking 
16:30 - 19:00    Miasteczko zabaw dla dzieci  
16:30 - 19:00    Pokaz kulinarny   WOJCIECHA CHAREWICZA - gościnnie - ANDRZEJ GRABARCZYK
17:30 - 18:30    Konkurs kulinarno - turystyczny  
16:30 - 19:00    Bezpłatna wypożyczalnia kajaków.

Więcej inf. na stronie www.cee.elk.pl

Serdecznie zapraszamy 
 
Zadanie współfinansowane z  budżetu Miasta Ełku w ramach projektu „Frutti di Lago czyli Kulinarne skarby Jezior”
 

Archiwum wydarzeń: