Zakończyła się realizacja projektu „Ełk – kulinarna stolica Mazur”
Projekt otrzymał 547 339,37 zł dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013.
W ramach projektu odbyło się osiem dużych imprez kulinarnych:
- Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku (VI 2010, VI 2011)
- Podróż ze smakiem (VII 2010, VI 2011)
- Frutti di lago czyli co można wyciągnąć z jeziora i jak to potem zjeść (VIII 2010, VIII 2011)
- Festiwal kartofla (IX 2010, IX 2011).
Ostatnim etapem realizacji projektu było wydanie książki kulinarnej będącej jednocześnie podsumowaniem całego projektu. W czasie realizacji projektu była prowadzona ogólnopolska kampania promocyjna tych wydarzeń.
W ramach projektu odbywały się prezentacje wystawców potraw, wspólne gotowanie z artystami polskiej sceny, występy gwiazd kulinarnych, pokazy przygotowywania potraw, wielkie gotowanie potrawy z kartofli, konkursy dla ełckich restauratorów na najlepsze potrawy regionalne, kiermasze regionalnych produktów kulinarnych, pokazy dawnego rzemiosła, koncerty i inne atrakcje.
Imprezy kulinarne cieszyły się dużą popularnością zarówno wśród mieszkańców jak i turystów i stały się już ełcką tradycją, która będzie kontynuowana również w kolejnych latach. Realizacja tego przedsięwzięcia niewątpliwie przyczyniła się do rozwoju, upowszechniania i promocji kulinarnych tradycji Ziemi Ełckiej.